Hoe verder?
Eind februari heeft u onze nieuwsbrief # 9 ontvangen. Helaas met teleurstellend nieuws.
Ons verkeersplan is niet overgenomen door de gemeente. Behalve dat wij denken dat de verkeersveiligheid beter af zou zijn geweest met een-richtingsverkeer, was juist ook de vergroening van de wijk voor ons een belangrijk argument. Immers: hoe minder ruimte voor verkeer, hoe meer mogelijkheden voor extra groen.
Het bewonersplatform bleek achteraf toch ook teleurgesteld over de mogelijkheden van vergroening. Er is nog geprobeerd om samen op te trekken richting gemeente, maar helaas is dat op niets uitgelopen.
Voorlopig zien wij geen mogelijkheden meer om de gemeente op andere gedachten te brengen. De ambities van de gemeente voor onze wijk bleken minder dan wij gehoopt hadden. Maar wie weet: een volgend college en een nieuwe gemeenteraad ??????
De Intiatiefgroep Sphinx moet Groener houdt intussen de vinger aan de pols en is natuurlijk altijd bereid om te adviseren waar dat gewenst is. Als er wat te melden valt, sturen wij weer een Nieuwsbrief, maar de frequentie zal wat lager zijn.
Aan bewoners in onze buurt doen wij een oproep om bij de gemeente bijna-ongelukken en schades te melden. Ook het melden van fout parkeren is nodig om de leefbaarheid in de wijk te bewaken. De verkeersveiligheid in onze wijk is in het belang van iedereen!
Wat doen wij?
De Initiatiefgroep Sphinx moet Groener concentreert zich voorlopig op die appartementencomplexen waarvoor al een plan is ingediend bij de gemeente, t.w. Gustav, Miller en Les Mouleurs. Het plan voor Gustav is inmiddels goedgekeurd door de gemeente. Over Miller en Les Mouleurs vindt nog steeds overleg plaats tussen bewoners, CNME en gemeente.
Wij vertrouwen erop dat al deze plannen tot uitvoering komen. Vergroening in de directe omgeving van deze complexen is in ieder geval een eerste start, die misschien ook andere bewoners inspireert.
Belangrijk onderwerp van gesprek met de gemeente is nog de status van de groenstroken: binnen de definitie van geveltuinen valt een ruimte van 45 cm uit de gevel. Het beheer en onderhoud van die geveltuinen is dan ook de verantwoordelijkheid van bewoners. Diepere/bredere groenstroken vallen niet binnen die definitie en zijn daarmee voor de gemeente een openbaar plantsoen. De gemeente onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om deze definitie te verruimen. We hopen dat we, zodra hier duidelijkheid over is, snel aan de slag kunnen.
Daarnaast proberen enkele bewoners van Miller nog met de beheerder van het gebouw Faenza tot een plan te komen voor de noordkant van de Cassij. Wij hebben begrepen dat het groenvak?/speelveldje?/hondenuitlaatstrook? ingekort moet worden op last van de brandweer. Mogelijk dat hier dan nog een kans is om enkele bomen te plaatsen in combinatie met een fietsenrek. Deze grond is eigendom van de eigenaar van Faenza en er liggen leidingen onder. Volgens de gemeente is het niet mogelijk om bomen in openbaar terrein aan de Cassij te plaatsen.
Er worden nog een paar extra boombakken geplaatst aan de Frans Fouquetstraat en aan de Busschuttenpoort. Wij hadden gehoopt dat er ook op de Pikeursbaan bomen en bakken zouden komen, maar op de korte termijn lijkt dat niet te lukken.
De gemeente moet nog een aantal zaken in uitvoering brengen: het Kinderwetje en de verlengde Fourasschenstraat worden fysiek afgesloten voor autoverkeer en enkele richtingsborden in de buurt (o.a. Cassij, verlengde Andriespoort) worden weggehaald.
Handhaven...
BIJNA-ONGELUKKEN, SCHADES, FOUT PARKEREN
Sphinx Zuid is na verwijdering van de verkeersborden, weer volledig tweerichting. De gemeente heeft toegezegd om dit besluit eventueel te herzien als er sprake blijkt te zijn van onveilige verkeerssituaties. Dit wordt beoordeeld aan de hand van incidenten in de buurt. Ernstige ongelukken waar de politie en ambulances aan te pas komen worden al centraal geregistreerd. Bijna-ongelukken en schades die door de verzekering kunnen worden afgedaan zijn niet automatisch bekend bij de gemeente. Het is verstandig om dit wel te melden bij de gemeente, zodat men een goed beeld krijgt van de feitelijke verkeerssituatie. U kunt b.v. melding doen bij www.mijn-melding.nl ,een website van de gemeente of de app MijnGemeente.
Het melden van fout parkeren is ook verstandig. Handhaving reageert meestal snel en het voorkomt dat er straks een “gedoogsituatie” ontstaat en parkeren als vanzelfsprekend wordt gezien.